TRANCE.CZ - Elektronická taneční hudba v ČR i ze světa.

Reklama



Marc van Linden se vrací zpět do roku 1994

08.03.2023

Německý DJ a producent Marc van Linden vlastním jménem Frank-Michael Helmedach je dnes již uznávanou žijící legendou žánru trance. Poprvé přišel do kontaktu s elektronickou hudbou již v roce 1994 jako osmnáctiletý a dva roky nato začal hrát a produkovat pro malé nezávislé labely. Po několika letech udělal obrovský skok vpřed, což mu umožnilo hrát první ligu. Slávu mu přineslo na konci 90. let spojení s Fairlight Records a producenty Sashou De Vriesem a Williamem Hawkem, kteří stojí i za vzestupem takových jmen jako Mario Lopez či Shaun Baker. Marc van Linden pod tímto vedením zaznamenal eurotrance hity Another Dimension, The Last Unicorn, Clubbiemus či Sturm Der Nacht.
 
V roce 2001 se pak německý hudebník dal dohromady s dalším producentem z Hannoveru jménem Gorden Flintrop alias D-Gor. Tento tvůrčí tým si zřídil vlastní nahrávací studio a začali Marcovi pomalu ale jistě budovat slušné renomé chytlavou kombinací tvrdého a klasického trancu. Marc také v roce 2003 založil vlastní vydavatelství Midway Records, které do jisté míry fungovalo ještě donedávna. Na vrcholu slávy byl v letech 2005-2008, kdy se jeho track Forbidden Love dostal na legendární kompilaci Paul van Dyka, na další legendární kompilaci Technoclub byl pro změnu hostujícím DJem a zaznamenal collaby s takovými velikány jako jsou Giuseppe Ottaviani či Dr. Motte. Dále v tomto období vydal i dosud jediné autorské album a hrál na velkých mezinárodních festivalech.
 

 
V následujících letech se Marc van Linden společně se změnou trendů v elektronické hudbě přeorientoval ze žánru trance na house. Podobně to udělalo hned několik dalších umělců, kteří se cítili už unaveni vyčerpaným hudebním stylem a chtěli se posunout dál jiným směrem. Ze všech takto dotčených umělců bych ho přirovnal třeba k CJ Stone, se kterým Marc van Linden sám i několikrát spolupracoval. A i když si jeho nová tvář našla své příznivce, tak už zdaleka nebyl tolik vidět a pro mnohé byl tudíž už jen stínem své bývalé slávy.
 
To se však změnilo s rokem 2020, kdy Marc zaznamenal výsostný comeback na trancovou scénu a začal chrlit jeden singl za druhým opět ve spojení se svým starým kolegou D-Gorem. Vydává teď svou hudbu na labelech jako Vandit, FSOE, GO Music a založil i další vlastní vydavatelství Trance Empire. 46-letý hudebník to evidentně s trance hudbou zase myslí vážně a jasným důkazem této znovu objevené vášně je aktuální singl nazvaný 1994 podle roku, kdy Marc objevil trance a byl jím uchvácen.
 

MARC VAN LINDEN & D-GOR – 1994

Release date: 24.2.2023

Label: Vandit Records

Catalog: VAN2495

Hudební služby: https://bfan.link/MvLDGor-1994

 

Tracklist:

01. Original Mix (3:01) 138 bpm

02. Extended Mix (6:26) 138 bpm

 
 
Marc van Linden a D-Gor, inspirovaní dobou, která utvářela scénu elektronické taneční hudby, představují se svým singlem 1994 výlet do minulosti. Do doby, kdy byla zažehnuta jiskra. Skladba 1994 je poctou kořenům německé scény a přináší zpět energické a povznášející prvky, které definovaly trance 90. let, kdy byla hudba především o atmosféře. Marc van Linden také u příležitosti vydání tohoto singlu zveřejnil set nazvaný The Soundtrack Of My Life. Ten obsahuje pečlivě sestavený 140 minut dlouhý mixovaný výběr těch nejlepších skladeb z roku 1994, které podle jeho vlastních slov navždy změnily jeho život. Poslechnout si ho můžete zde.
 

Dolvich
Author: Dolvich

Napsat komentář:

Please Login to comment
  Odebírat  
Upozornit