TRANCE.CZ - Elektronická taneční hudba v ČR i ze světa.

Reklama



Slam Duck se postaral o návrat kultovního progressive soundu

15.06.2023

Progressive je specifický hudební směr, který obsahuje znaky hned několika žánrů a vždy přináší něco nového, svěžího a líbivého, co se dobře poslouchá a jen tak se neohraje. Progressive vznikl v raných 90. letech jako podstyl žánru house nazývaný progressive house. Fakticky se jednalo o crossover žánrů trance a house. V této době se do popředí zájmu dostaly house a techno po smrti (nebo spíše vzkříšení) disca. A na druhé straně také začaly stoupat na popularitě žánry jako eurodance a trance, což plodilo další subkultury.
 
A právě progressive byl most mezi těmito světy. Zatímco techno bylo a do značné míry stále je temné a mechanické, house a disco seděly na druhé straně spektra se svým soulově orientovaným původem. Se vznikem trancu se však melodičtější prvky stávaly běžnějšími, což řadilo progressive house někam mezi výše zmíněné žánry. Začlenění pocitu a tempa house music se zvuky trancu a techna vhodně spojilo to nejlepší z obou světů. Tento směr vznikl ve Velké Británii a sloužil jako alternativa k tvrdším stylům elektronické hudby, které se objevily dříve. Kultovní status progressive soundu přišel pak zejména s kompilačními řadami Northern Exposure a Global Underground.
 
Jak šel však čas, tak se i novodobý progressive house začal transformovat v komerční vlnu, která je dnes nazývána EDM. V dnešní době lze skutečný progressive, jak jej známe z devadesátých a nultých let, najít maskovaný v žánrech melodic techno, tech house či deep house. Hranice mezi žánry jsou nyní tak rozmazané, že jen zřídka dávají smysl. Je však stále hrstka producentů a DJs, jenž zachovávají klasického progressive ducha i v žánrech progressive house, deep trance, progressive trance nebo progresive breaks a nabízí tak fanouškům návrat k undergroundovým kořenům tohoto hudebního směru. Tyto umělce sdružuje mimo jiné i vydavatelství Pure Progressive a řeč dnes bude zejména o jednom z nežhavějších talentů současnosti, jenž si říká Slam Duck.
 

 
Kvalitní progressive se dělá všude po světě, ale Rusko v tomto odvětví přece jenom vyčnívá. Z této země pocházejí třeba Alpha 9, Pavel Khvaleev, Gordey Tsukanov, Vadim Zhukov, Evgeny Lebedev, Proff, Enlusion či právě Slam Duck. Ten svou hudbu vydává pod uměleckým jménem Slam Duck již 10 let (dříve používal pseudonym Shifted Reality) a nejvíce zářezů má na labelech Pure Progressive, Forescape Digital, Incepto Music a Joof Recordings. Alexander Smirnov, jak zní Slum Duckovo občanské jméno, na sebe vždy strhával pozornost jakožto tvůrce kvalitní a konzistentní progressive trance a progressive house produkce, který stále a nezištně stoupá výše na žebříčku oblíbenosti. Proto není divu, že na tohoto hudebního soudruha padla volba, když Solarstone přemýšlel, komu svěřit pokračování série Pure Progressive.
 
Není tajemstvím, že Solarstone a Pure Progressive aspirují na to, stát se další legendární kompilační sérií a vstoupit tak do vznešených výšin, kde se nacházejí již zmiňované Northern Exposure a Global Underground. Aby jich však dosáhli, je potřeba radikální přístup. Mixované kompilace a autorská alba jsou umělecká a srdeční díla, která jsou odrazem autora a do kterých jejich tvůrci mohou nalít měsíce, někdy i roky tvůrčího života. Nicméně, vytáhnout obě formy prezentace současně a jako jeden release, to už chce zvláštní druh umělce.
 
Je to však precedens, neboť Orkidea a Forerunners již dříve (v roce 2020 a 2022) dodali totožný koncept pro první a druhé vydání mixované kompilace Pure Progressive. Slam Duck je tedy v tomto ohledu více než výbornou volbou, neboť se jedná o velmi osobitého umělce, jenž může dát kompilaci unikátní otisk. Jeho hudba si jde svou cestou a obsahuje to, co jsme dříve slýchávali od progressive house pionýrů Sashy a Johna Digweeda v době jejich největší slávy. Dvoudiskový mixovaný výběr Pure Progressive Vol. 3 je tedy velmi žhavým zbožím mezi znalci.
 

 
První polovina kompilace s názvem The Artist přináší 10 působivých zcela nových dříve neslyšených Slam Duck produkcí. Po úvodní intergalaktické předehře Space Trace I následuje deep space funk Fragile. Další skladba Afterglow udržuje plynule atmosféru s ozvěnami raného Kleinenberga, zatímco Frazzed vyvažuje rockové kytary kurzivními syntetizátory. An Ode To Love zrychluje a přináší prvky melodic trancu, zatímco Allure přidává albu nekonvenční breakbeatové rytmy. Palmy Days volá po zlatém věku house music a přináší i povznesení v podobě kytarového jamu a sunrise synthů. A pro ty z Vás, kteří na albu postrádají nějaký šmrnc, jsou tu závěrečné skladby Trust Me a Middle Ages s jasnou pozvánkou k tanci. Oproti tomu druhá část kompilace nese název The DJ a jedná se o impozantní mixovaný výběr 13 tracků, jenž zachycuje Alexandrovu hudební identitu. Narazíme zde na skladby od Solarstone, Gundamea (Stoneface & Terminal), Forerunners, Narel, Kay-D či česko-kanadského dua Avenue One.
 
Slam Duck sám k Pure Progressive Vol. 3 říká následující: “Začal jsem dělat hudbu asi před 20 lety a od začátku bylo mou hlavní motivací udělat ji co nejpestřejší. Zároveň však – spolu s mými sety, v ní musel být rozpoznatelný Slam Duck! Pure Progressive poskytuje ideální platformu, jak toho dosáhnout, protože ukazuje, jak umělec vyvíjí svůj zvuk od studia po DJ set. Jsem velmi rád, že mám příležitost zprostředkovat svou vizi prostřednictvím Pure Progressive – label a série, která nemá v elektronické hudbě hranice!”
 
Kompilace Pure Progressive Vol. 3 vychází 15.6.2023 u Black Hole Recordings a je k dostání, jak v digitální formě, tak i fyzicky na CD. Více informací, kompletní tracklist a odkazy na hudební služby, kde je možné výběr poslechnout či e-shop, kde můžete zakoupit CD najdete zde.
 

Dolvich
Author: Dolvich

Napsat komentář:

Please Login to comment
  Odebírat  
Upozornit