Úvod › Fóra › Trance Diskuse › Hlasování DJ Mag’s Top 100 Poll
- Toto téma obsahuje celkem 176 odpovědí. Do diskuze (63 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel
Sickboy a poslední změna proběhla před 15 roky a 4 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
28. 10. 2009 v 23:37 #144465
Sicky
Člen[quote Andrews]
Jednodušší ale přece automaticky neznamená horší a košaté neznamená lepší. S těmi bicími je to spíš naopak - vždyť si poslechni ty 3 staré skladby, které jsi vybral - každá má jiný kopák. Dnes jsou všechny (nejen) trancové beaty uniformní, vypulírované a co nejvíc hlasité --> splývají v jeden. Vůbec se mi nechce hledat příklady, ale určitě by to nebyl problém.Obecně tehdy ty skladby měly svůj osobitý sound, zatímco dnes zní víceméně všechny stejně.[/quote]
Nesouhlas. Mám hafo kompilací z poloviny devadesátých let a tracky se tenkrát podobaly jako vejce vejci. V tom je to naprosto stejné jako dnes. 90% shit a zbytek se dá poslouchat. Je třeba oddělit zrno od plev.
Co se týče těch 3 ukázek, tak to nebyl zrovna reprezentativní výběr. Vybral jsem věci, které byly o třídu výš než běžná produkce.[quote Andrews]Ale to, že ta hudba "přešla do každodenního života" je možná pravda; bohužel je to daň za její dostupnost. Dnes může produkovat každý, tehdy člověk musel mít hardware, něco do toho investovat a hudba byla mnohem víc posvátná... dnes je to jak fast food a je to znát.[/quote]
Tak tohle pro mě není argument. Kdybych to trochu přehnal, tak bych taky mohl říct, že tenkrát skládali lidi, co na to měli money, a nemuseli mít zrovna talent NEBO naopak že díky větší dostupnosti teď může skládat mnohem více lidí, tudíž díky větší konkurenci budou vznikat lepší tracky. Ale to by byly všechno bláboly.[quote Andrews]Další věcí je, že moderní trance má z 95% totožné intro, tedy začátek tracku, které je podřízené tomu, aby se to DJům pokud možno co nejlíp míchalo. Je to tedy čistě funkční, umění jde stranou.[/quote]
Naprostý souhlas.A taky souhlas s Hellmanem a jeho teorií baroka. Tohleto fakt vystihnul přesně. sm3
Jinak nechci, aby to vypadalo, že ty pionýrské doby nějak haním. To vůbec ne. Vznikly tenkrát i věci, které jsou natolik kvalitní, že je poslouchám dodnes. Ale jak už jsem řek, chce to oddělit zrno od plev.
Jen mi připadá, jestli si tu dobu trošičku neidealizujete…28. 10. 2009 v 22:52 #144460corsten30
ČlenAndrews: Súhlas!
28. 10. 2009 v 22:39 #144459nexxie
Členjestli chcete tak od 10ti je http://www.be-at.tv/ tady live broadcast
28. 10. 2009 v 22:02 #144454Anonymní uživatel
Neaktivní[quote hellman]mně přijde, že každej moderní styl (v našem kontextu budu mluvit o trancu, do dalších tolik nevidim) si prochází ve zrychlenym měřítku stádiama přirovnatelnejma k historickejm uměleckejm slohům.
v 90. letech prožíval rozkvět, ustálily se základní prvky stylu a bylo na čem stavět a byť to třeba nebylo úplně nejhezčí, obsahová forma byla perfektní. postupem času, rozvíjenim technologií zvuku, nepřicházenim na nějakou zásadní invenci a postupnym vyčerpávánim variací na původní téma styl postupně degraduje na obsahový formě, ale rozvíjí se jeho zdobnost až k neuvěření.. trance je teďka v baroku, pokud mi dovolíte to přirovnání. všude samý kytičky a oblinky, andílci s pindíkama, ale samotná obsahová forma podléhá uniformovanosti, neinvenci a z hlediska progresivity je naprosto nudná. já osobně takovou periodu nesnášim :-)[/quote]Ale baroko bylo po renesanci, a ta ještě nepřišla, ne? sm2
Z mého dnešního pohledu je vyčerpaná komplet celá EDM. Chtělo by se mi říct, že je mrtvá, ale samozřejmě je to jen můj dojem, protože mi z 99% přestala cokoli dávat, takže jsem ji dá se říct přestal poslouchat.
Když se to vezme kolem a kolem, tak vznik nových hudebních žánrů byl vždycky podmíněný vznikem nějaké nové technologie. Bez (elektrické) kytary by nebyl rock, bez mašinek by nebylo techno, bez Rolanda JP 8000 by nebyl supersaw-epic-trance. Co vzniklo nového v téhle dekádě? A teď myslím hudbu obecně, nejen elektronickou. Každé z předchozích desetiletí přineslo nějaký úplně nový koncept, v tomhle se všichni akorát ohlížejí do minulosti. Cokoli „progresivního“ dnes jenom čerpá z toho, co už bylo a jen to zasazuje do nového kontextu. Já nevím, čím to je. Digitalizace je tím, co bude charakterizovat tohle období, ale to je jenom změna podmínek toho, co už existuje.
28. 10. 2009 v 20:26 #144435Damph
ČlenSicky: tak jak psal Andrews – právě v současnosti jsou zejména bicí a celý rytmus strašně stejné u všeho, mi připadá že u většiny tracků se vezme zkrátka ten spodek z nějaké jiné skladby a už se tam jenom dá trochu jiná melodie
28. 10. 2009 v 14:49 #144394zeleenda
Člen[quote styk pohlavson][quote zeleenda]Guettovo producentské okénko za rok 2009
David Guetta Feat. Kelly Rowland - When Love Takes Over-nejhranější taneční píseň roku
David Guetta Feat. Estelle - One Love-skvělej hit,ačkoliv nezaznamenal komerční úspěch
David Guetta Feat. Akon - Sexy Bitch-není to nic světoborného,ale její primární určení jsou rádia a tam prostě boduje
David Guetta - Grrrr jedná se o minimal,což není Guettova hlavní parketa,ale rozšiřuje tak svůj producentský um,rozhodně je to velice kvalitní kousek
David Guetta feat. Kelly Rowland - It's the way you love me-sice toní takovej megahit jako When Love Takes Over,ale je hodně taneční a příjemnej na poslech
David Guetta, Sebastian Ingrosso & Dirty South Feat. Julie McKnight - How Soon Is Now-tenhle song netřeba komentovat,drtivé nástupy,perfektní vygradování,skvělej vokál,přesně tímhle směrem se bude ubírat taneční hudba
David Guetta - Never Take Away
David Guetta Steve Angello & Sebastian Ingrosso feat Chris Willis - Everytime we touch-další skvělej song
Taky bych tu mohl zmínit celé jeho nové album One love,ptže má opravdu hodně vysokou úroveň,když budu pokračovat,tak jeho rezidentní noc F*** Me Im Famous v Pache byla zvolena jako nejlepší noc na Ibize a tam je konkurence opravdu vysoká.Co se mixování týče,tak i po této stránce je velice kvalitní baví lidi.
Sečteno podtrženo Guetta rozhodně má kvality,na to aby byl DJskou No. 1 a to jak po producentské,tak i DJeké stránce.
A to že jde mimo posluchače taneční hudby v CZ jen dokazuje naší zaostalost za západní evropou a světem,kde zvuk Electro House Music plní kluby a udává směr taneční hudbě.[/quote]Rozhodně nepatřím k těm, který někoho haněj nebo zesměšňujou pro jeho názor, akorát přidávám svůj pohled..
1. WHEN LOVE TAKES OVER - ta melodie je minimálně [b]velmi podobná[/b] songu "Clocks" od COLDPLAY, já bych spíš řekl
že je dokonce okopčená, ale za tím si stát nebudu, nechci bejt zaujatej..2. SEXY BITCH - Ačkoliv ten song je úplně jinej, myslím si, že se tady Guetta nechal inspirovat spojením elektro-houseu a raperskýho vokálu u songu "Day n´nite", kterej vyšel o půl roku dřív a u veřejnosti spolehlivě zafungoval.
Jinak si nedovedu představit to, že rok nazpátek odmítl nabídku rapera Jay-Z udělat společnej song na bázi
elektro-popu.3. LOVE DON´T LET ME GO - Doporučuju si pustit tuten song a pak si hodit remix od Tocadisca na The Egg - "Walking away"..
Jedinej rozdíl, kterej v tom já slyším, je ten vokál...Nic proti tomu, že máš rád Guettu, ale nepřijde mi nějak extra originální.. Produkci za něj dělá Joachim Garraud (poslechni si některý jeho remixy btw) a jako dj je schopnej zahrát dvakrát během hodiny stejnej song a absolutně netuší, co je míchání basů ve frázi..
Jaxem řekl, jenom vyjadřuju svůj názor a neberu Ti ten Tvůj, ale stejně jako si v tranceu místo Tiesta poslechnu radši Ferryho, taxi v elektru (electro-houseu) poslechnu radši Feddeho nebo Tocadisca.
PEACE.[/quote]
Musím zmínit jeden fakt a to ten,že Guetta nepatří mezi mé oblíbence,ale stylově mi je daleko blíž,než tranceoví DJs z těch mi zůstala jenom jasná hvězda Ferrda.
V housu poslouchám zejména Axwella a vlastně celou švédskou mafii a to díky letošní návštěvě Pachy na Ibize,kde sem měl na vlastní kůži možnost zažít,jakou dělaj neskutečnou show.
Ještě sem si zamiloval Laidback Luka o něm ještě bude slyšet,ikdyž tady ho ani nikdo nezná.Nebylo by špatné,kdyby se někdo pokusil sepsat jakýsi hudební vývoj trancu a detailně rozepsat jednotlivá stádia,kterými si tento žánr prochází.
Tzv. Tranceovou encyklopedii.
Alespoň by se nestávalo,že by někdo musel někomu pracně vysvětlovat,jak na tom je trance ve skutečnosti.Jinak sorry za spam,ale prostě sem musim dát to video:
28. 10. 2009 v 14:09 #144393Anonymní uživatel
Neaktivnímně přijde, že každej moderní styl (v našem kontextu budu mluvit o trancu, do dalších tolik nevidim) si prochází ve zrychlenym měřítku stádiama přirovnatelnejma k historickejm uměleckejm slohům.
v 90. letech prožíval rozkvět, ustálily se základní prvky stylu a bylo na čem stavět a byť to třeba nebylo úplně nejhezčí, obsahová forma byla perfektní. postupem času, rozvíjenim technologií zvuku, nepřicházenim na nějakou zásadní invenci a postupnym vyčerpávánim variací na původní téma styl postupně degraduje na obsahový formě, ale rozvíjí se jeho zdobnost až k neuvěření.. trance je teďka v baroku, pokud mi dovolíte to přirovnání. všude samý kytičky a oblinky, andílci s pindíkama, ale samotná obsahová forma podléhá uniformovanosti, neinvenci a z hlediska progresivity je naprosto nudná. já osobně takovou periodu nesnášim 🙂28. 10. 2009 v 13:25 #144389Natix
Účastník[quote Sickboy]...spacey rave stuff with titles like "Future Modern Planet Chaser" or something haha...[/quote]
Tohle je náhodou luxusní název tracku! sm2
28. 10. 2009 v 13:21 #144388beyond infinity
Člen[quote Sicky] V první polovině 90. let byly melodie prostě jednodušší ne tak "košaté"[/quote]
Tak tady musím vyjádřit zásadní nesouhlas. Změnil se sound, ale obsah zůstavá stejný (ne-li horší, protože se časem postupně vyčerpává…)
28. 10. 2009 v 12:37 #144377Anonymní uživatel
Neaktivníandrews: s tim fastfoodem si to krásně vystihl
28. 10. 2009 v 12:01 #144374Sickboy
ČlenAndrews:
05) How do you see the recent trance development?
The development of trance, well, I love where it’s come. Trance when I first started was all about spacey rave stuff with titles like „Future Modern Planet Chaser“ or something haha… But now, trance has become the soundtrack to many people’s lives, and a lot of the producers are taking a much more „musical“ and artistic approach to it. It doesn’t JUST need to be heard in clubs or parties, but now is all over people’s iPods, so obviously, the style changes along with that.28. 10. 2009 v 11:42 #144372Anonymní uživatel
Neaktivní[quote Sicky]Andrews: Kdybych byl producent, tak bych to nejspíš dokázal popsat. Jako posluchač to cítím, ale hůř se mi to popisuje. V první polovině 90. let byly melodie prostě jednodušší ne tak "košaté", navíc 80% tracků mělo stejné (nebo podobné) bubny. Teď mě hlavně za to, jak jsem to vyjádřil, nekamenujte. sm3[/quote]
Jednodušší ale přece automaticky neznamená horší a košaté neznamená lepší. S těmi bicími je to spíš naopak – vždyť si poslechni ty 3 staré skladby, které jsi vybral – každá má jiný kopák. Dnes jsou všechny (nejen) trancové beaty uniformní, vypulírované a co nejvíc hlasité –> splývají v jeden. Vůbec se mi nechce hledat příklady, ale určitě by to nebyl problém.
Další věcí je, že moderní trance má z 95% totožné intro, tedy začátek tracku, které je podřízené tomu, aby se to DJům pokud možno co nejlíp míchalo. Je to tedy čistě funkční, umění jde stranou. (V tom Tuvanu je např. pasáž, která je cíleně udělaná proto, aby v tu chvíli začal Armin tleskat s rukama na hlavou společně s publikem – myslím okolo 3:13, nedělám si srandu) Teď si poslechni ty staré věci, kde kolikrát intro trvalo 2 minuty a bylo komplet bez bicích; zkrátka tenkrát si dokázali vyhrát s tou strukturou skladby a nepřizpůsobovali to nikomu dalšímu.
Obecně tehdy ty skladby měly svůj osobitý sound, zatímco dnes zní víceméně všechny stejně.
[quote Sicky]Ztotožňuju se např. s názorem DJ Eca - viz. [url=http://www.djz.cz/index.php?kam=novinka&jaka=1619]loňský rozhovor[/url].[/quote]
Nevím, jestli je to jenom špatný překlad, ale vůbec nerozumím tomu, co chce říct. Víc „uměleckých a muzikálních prvků“? Co to je? A to že to lidi poslouchají na Ipodech změnilo konkrétně co (k lepšímu?)? Ale to, že ta hudba „přešla do každodenního života“ je možná pravda; bohužel je to daň za její dostupnost. Dnes může produkovat každý, tehdy člověk musel mít hardware, něco do toho investovat a hudba byla mnohem víc posvátná… dnes je to jak fast food a je to znát.
28. 10. 2009 v 9:32 #144368Starf
ČlenSicky: me teda dnesni trance o moc „sofistikovanejsi“ neprijde… kazdej set pro me zabijou vokaly, proto uz sem pomalu rok na zadny trance akci nebyl…
27. 10. 2009 v 23:49 #144361styk pohlavson
Člen[quote zeleenda]Guettovo producentské okénko za rok 2009
David Guetta Feat. Kelly Rowland - When Love Takes Over-nejhranější taneční píseň roku
David Guetta Feat. Estelle - One Love-skvělej hit,ačkoliv nezaznamenal komerční úspěch
David Guetta Feat. Akon - Sexy Bitch-není to nic světoborného,ale její primární určení jsou rádia a tam prostě boduje
David Guetta - Grrrr jedná se o minimal,což není Guettova hlavní parketa,ale rozšiřuje tak svůj producentský um,rozhodně je to velice kvalitní kousek
David Guetta feat. Kelly Rowland - It's the way you love me-sice toní takovej megahit jako When Love Takes Over,ale je hodně taneční a příjemnej na poslech
David Guetta, Sebastian Ingrosso & Dirty South Feat. Julie McKnight - How Soon Is Now-tenhle song netřeba komentovat,drtivé nástupy,perfektní vygradování,skvělej vokál,přesně tímhle směrem se bude ubírat taneční hudba
David Guetta - Never Take Away
David Guetta Steve Angello & Sebastian Ingrosso feat Chris Willis - Everytime we touch-další skvělej song
Taky bych tu mohl zmínit celé jeho nové album One love,ptže má opravdu hodně vysokou úroveň,když budu pokračovat,tak jeho rezidentní noc F*** Me Im Famous v Pache byla zvolena jako nejlepší noc na Ibize a tam je konkurence opravdu vysoká.Co se mixování týče,tak i po této stránce je velice kvalitní baví lidi.
Sečteno podtrženo Guetta rozhodně má kvality,na to aby byl DJskou No. 1 a to jak po producentské,tak i DJeké stránce.
A to že jde mimo posluchače taneční hudby v CZ jen dokazuje naší zaostalost za západní evropou a světem,kde zvuk Electro House Music plní kluby a udává směr taneční hudbě.[/quote]Rozhodně nepatřím k těm, který někoho haněj nebo zesměšňujou pro jeho názor, akorát přidávám svůj pohled..
1. WHEN LOVE TAKES OVER – ta melodie je minimálně [b]velmi podobná[/b] songu „Clocks“ od COLDPLAY, já bych spíš řekl
že je dokonce okopčená, ale za tím si stát nebudu, nechci bejt zaujatej..2. SEXY BITCH – Ačkoliv ten song je úplně jinej, myslím si, že se tady Guetta nechal inspirovat spojením elektro-houseu a raperskýho vokálu u songu „Day n´nite“, kterej vyšel o půl roku dřív a u veřejnosti spolehlivě zafungoval.
Jinak si nedovedu představit to, že rok nazpátek odmítl nabídku rapera Jay-Z udělat společnej song na bázi
elektro-popu.3. LOVE DON´T LET ME GO – Doporučuju si pustit tuten song a pak si hodit remix od Tocadisca na The Egg – „Walking away“..
Jedinej rozdíl, kterej v tom já slyším, je ten vokál…Nic proti tomu, že máš rád Guettu, ale nepřijde mi nějak extra originální.. Produkci za něj dělá Joachim Garraud (poslechni si některý jeho remixy btw) a jako dj je schopnej zahrát dvakrát během hodiny stejnej song a absolutně netuší, co je míchání basů ve frázi..
Jaxem řekl, jenom vyjadřuju svůj názor a neberu Ti ten Tvůj, ale stejně jako si v tranceu místo Tiesta poslechnu radši Ferryho, taxi v elektru (electro-houseu) poslechnu radši Feddeho nebo Tocadisca.
PEACE.
27. 10. 2009 v 23:46 #144360Sicky
ČlenAndrews: Kdybych byl producent, tak bych to nejspíš dokázal popsat. Jako posluchač to cítím, ale hůř se mi to popisuje. V první polovině 90. let byly melodie prostě jednodušší ne tak „košaté“, navíc 80% tracků mělo stejné (nebo podobné) bubny. Teď mě hlavně za to, jak jsem to vyjádřil, nekamenujte. sm3
Ztotožňuju se např. s názorem DJ Eca – viz. [url=http://www.djz.cz/index.php?kam=novinka&jaka=1619]loňský rozhovor[/url].Tak třeba pro srovnání:
DJ Hooligan – Space girl (1992) – http://www.youtube.com/watch?v=GWOwBX5lBA4
Age of Love – Age of love (1990) – http://www.youtube.com/watch?v=uiQYfxVgnvU&feature=related
Cosmic Baby – The space track (1992) – http://www.youtube.com/watch?v=YpgQbWKKlOo
vs např.
Gaia – Tuvan 🙂 – http://www.youtube.com/watch?v=5WButdDyryo&feature=fvwCítíš ten rozdíl ne?
-
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.