TRANCE.CZ - Elektronická taneční hudba v ČR i ze světa.

Reklama

Úvod Fóra Trance Diskuse XMAG #96

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 136. až 150. (celkem z 312)
  • Autor
    Paya
    Člen

Andrews: napsal jsem, že se blíží „psytranceu, techtranceu a dalším mutacím stylů“, nikoliv jen psytranceu … ale uznávám, že celá ta formulace je nešťastná, napsaná víceméně bez rozmyslu … pro mě je ten „současný trance“ převážně vokálový, nicméně pochopitelně není „jen“ vokálový, takže chápu, že s tím, co jsem napsal, nesouhlasíš

neuvažoval jsem historii, protože jsem smysl článku pochopil jako „momentální střet dvou stylů“

Anonymní uživatel
    Neaktivní

Paya napsal(a):
    ——————————————————-
    > … já zkrátka pod pojmem typický (současný,
    > to jsem tam předesílal, nikoliv klasický) trance
    > vidím spíše ten vocal trance, protože
    > instrumentální se blíží psytranceu, techtranceu a
    > dalším mutacím stylů … Sylver trance není, o tom
    > žádná … nicméně na 10 lidí bude 10 definic
    > tranceu, to je jasné …

Můžeš tohle, prosím, trochu víc osvětlit? Nechce se mi věřit tomu, co tu píšeš. Jak se, proboha, instrumentální trance blíží psytranceu? Myslíš třeba to, co dělá Kandi nebo já nevim kdo ještě…? Airwave? To je co? Taky psy nebo tech?

Já kdybych se měl pokusit charakterizovat nebo sesumírovat takhle v pár větách tak rozsáhlý žánr jako je trance, určitě bych se snažil vystihnout ho v rámci celé jeho historie. Tzn. původní idea tranceu – více hypnotická hudba, spíše nevokální, postupem času vlivem převážně Holandska nástup tzv. epic tranceu, důraz na euforičnost, dramatické breakdowny, sladké vokály a nájezdy atd. Postupná komercionalizace pokračující do dnes atd…

Ať už by to měl dělat kdokoli, měl by se pokusit to uchopit jako celek. Trošku mi vadí, že to bylo viděný více méně rokem 2007.

Anonymní uživatel
    Neaktivní

Paya napsal(a):
    ——————————————————-
    > 3) celé je to „jen“ pisálkův (tedy můj) názor – v
    > úvodu článku jsem předeslal, že chci popsat trance
    > tak, jak ho vnímají jeho příznivci – zkusit to
    > fér, a to tak, jak to v současnosti v Česku vypadá
    > … a v rámci téhle licence jsem pokračoval …
    > btw nechtěl bys, Spacebossi, dát souhlas k
    > publikování původní verze? pro mě osobně byla dost
    > neuvěřitelná – pokud jsme jako tranceři takhle
    > opravdu vnímáni, tak to je nemilé … nebo jsi to
    > přece jen myslel schválně jako recesi?

samozřejmě, že je to psané s určitou nadsázkou, to je snad z toho textu jasně cítit, což ale evidentně řada lidí nepochopila.. xmag přeci jen není melodie (vychází to ještě vůbec?), aby tam byly publikované nějaké suché, striktně odborné texty. kdo by si to pak kupoval?

Starf
    Člen

trochu sem projel web o ty full moon party a asi si do svyho wishlistu pridam dalsi party :oP

SHP: hehe, na Fullmoonu jsem byl už dvakrát ;-), měl jsem na mysli halovku a pokud možno u nás… No jo, třeba se někdy dočkám 🙂

Paya
    Člen

pár poznámek … jinak teda koukám, že jsem tu lidi spíš naštval než naopak …

1) ad hardcore: napsal jsem tam jednu velkou podmínku, a to: „Pokud ale přijmeme holandskou scénu“ … a právě na této scéně vidím tenhle posun, posuzoval jsem to i třeba podle předprodejů vstupenek na tamní major events … nevěděl jsem, jak jinak zobjektivizovat pohled na tuto otázku, tj. co je budoucnost tohoto stylu … btw: Spacebossův argument (hudební kritiky) jsem v žádném případě neuměl dorovnat – však vidíte sami, že i na tomto fóru se na současný trance spíše nadává, než aby tu byl kriticky vychvalován …

2) téma a princip celého článku: byl nastaven tak, že trance musí automaticky prohrát (vždyť je masovější, což s sebou nese příslušné „nežádoucí“ konsekvence, jako je výskyt extrémů atd.), takže nad účelem celého textu imho není třeba dlouho přemýšlet …

3) celé je to „jen“ pisálkův (tedy můj) názor – v úvodu článku jsem předeslal, že chci popsat trance tak, jak ho vnímají jeho příznivci – zkusit to fér, a to tak, jak to v současnosti v Česku vypadá … a v rámci téhle licence jsem pokračoval … btw nechtěl bys, Spacebossi, dát souhlas k publikování původní verze? pro mě osobně byla dost neuvěřitelná – pokud jsme jako tranceři takhle opravdu vnímáni, tak to je nemilé … nebo jsi to přece jen myslel schválně jako recesi?

Freezer: tak ono není úplně snadné jít s kůží na trh … já zkrátka pod pojmem typický (současný, to jsem tam předesílal, nikoliv klasický) trance vidím spíše ten vocal trance, protože instrumentální se blíží psytranceu, techtranceu a dalším mutacím stylů … Sylver trance není, o tom žádná … nicméně na 10 lidí bude 10 definic tranceu, to je jasné … jak píše Sq4Raa, já jsem to vůbec nebral hluboce vědecky, ale spíš tak, jak to vidím kolem sebe …

Pavlas: nestav to, prosím, negativně, ale pozitivně – co je tedy podle Tebe budoucností tranceu?

4 all: rozhodně, rozhodně chci slyšet kritiku, samozřejmě, zajímá mě to, co si myslíte o tranceové části textu … jen tu startovní čáru berte v podobě prvního odstavce „představení stylu“ – pokud s ním nesouhlasíte, pak je zřejmé, že je pro vás nesmyslný celý text

btw můžeme zkusit založit i fórum „Top 10 Trance IKON“, protože i na toto téma by mne zajímal váš názor ;o)

xmag
    Člen

krasne se nam to tady vyrysovalo. u nas jsou dvere otevrene pro vsechny styly i co nejvic nazoru, neni pravda, ze bychom neco meli radi mene neco vice. spis je to o tom, kdo ma na to pripravit material pro tisicovky ctenaru a kdo ne. za nas jako casopis bychom radi podekovali spacebossovi a payovi za nazorovou konfrontaci. jak uz bylo receno: kdyby to nic nemelo prinest, tak aspon super, ze to zvedlo nejakou diskuzi.

info@xmag.cz

(mimochodem, zatim tam zadna nabidka na jiny nazor od nikoho z tohoto fora neprisla. tak ja nevim, jestli tu mluvite vazne, nebo si tu jen tak brumlate navzajem pod fousy nebo jak to je… :oP

Sq4Raa
    Člen

na druhou stranu sem rád, že taková hudba zůstává v mojem okolí a já si nad ní můžu v klidu onanovat s přáteli :´-))

Jo jo jo 🙂

BoRo
    Člen

Osobne jsem rad ze Xmag je(byl),nasel jsem neco co mi i chybelo,co jsem neznal. A kdyz casopis podava ruku pro spolupraci,proc ne? Kdo tam pise reporty? zkuste. No nemaj tam radi trance,vy ho mate-tak osvezte styl Xmagu kvalitnim podanim trancu

Anonymní uživatel
    Neaktivní

andrews: nojo, vlastně máš pravdu, akorát to potřebuju takhle vidět.. ani sám nevim, co chci slyšet, mám pocit, že ten standart, o kterym ty mluvíš, by neměl být subjektivní záležitost, ale objektivní.
    a pro mě nepřestává bejt trance trancem, já sem dosud neobjevil nic, co by mě víc naplňovalo a vnitřně uspokojovalo, jen de o tu „větev“ (dá-li se to tak říct), která se veze od minulosti doteď a nese si s sebou původní nápad a „styl myšlení“.
    a jak říkáš, ta hudba vrací, co do ní dáš, jen mě trochu mrzí, že mnoha lidem zůstává skrytá a pak za ní považujou něco jinýho.. na druhou stranu sem rád, že taková hudba zůstává v mojem okolí a já si nad ní můžu v klidu onanovat s přáteli :´-))

Anonymní uživatel
    Neaktivní

hellman: Já chápu, o čem mluvíš, ale tohle je více méně subjektivní generační problém, který vždycky postihuje určitou skupinu lidí v závislosti na tom, jakou dobu už tu určitou hudbu poslouchají a kdy ji začali vnímat. Ty už za sebou pár let máš, tak je logická věc, že máš určitý standard, který, pokud postupem času začne klesat, začne ti to vadit. Každý máme nějaký standard, který se časem může měnit, každý jsme někdy začali hudbu vnímat a proto se tohle opakuje už minimálně dekádu pořád dokola v různých variacích.

Pro někoho přestal být trance trancem, když nastoupil holandský epic uplifting, pro tebe přestává být trance, když slyšíš tracky jako Anthem.

Tak nějak nechápu, co bys chtěl slyšet, nebo co konkrétně ti nesedí? :´-)) Řešení je hledat, hledat hudbu, která se ti líbí, na místech, kde bys nepředpokládal, že taková hudba může existovat, zkrátka se neomezovat. Sám jsem postupně přišel na to, že téměř v každém žánru hudby existuje něco, co rezonuje s tím, co v hudbě obecně hledám a pokud do toho hledání investuješ určitou energii, vrátí se ti zpátky.

Natix
    Účastník

hellman:
    +1
    Jenom bych měl jednu připomínku, Analog Feel je takový osobitý tech trance řízlý progressivem, takže ten bych do klasického pojetí trancu vůbec nezařazoval, protože jde dost mimo něj.

Anonymní uživatel
    Neaktivní

andrews:

Proto mi tahle snaha není sympatická. Je to takové nešťastně podané elitářství, které jedním dechem kritizuje vyšamponovanou a umělým marketingem poznamenanou trance kulturu a zároveň tím samým postupem prosazuje nový, více cool trend. Nikdo rozumný si z takového vtloukání do hlavy nebude nic dělat. Každý si najde tu svoji hudbu sám a kdo bude mít potřebu něčeho jiného než toho, co se mu teď dostává, sám se k tomu dopracuje. …

podívej, já s tebou jako obvykle souhlasim, ale jedna věc mi vážně nesedí.. to, že se každej dopracuje ke svojí vlastní oblíbený hudbě je poměrně jasný, ať je to člověk do hudby zažranej nebo je jí jen lehce poznamenanej. já se třeba ke svojí hudbě dopracoval, ale pořád a neustále mi vadí, že se za (už tak zkaženej) trance pokládá něco, co trance prostě neni, což mi neustále někdo podsouvá. s přibývající popularitou mizí z trancu jeho tranceovatost, styl se posouvá do hajzlu, ale já se zopakuju, pořád tady je mimo mainstream nějakej směr týhle hudby, kterej si zachovává její původní ráz.. a mně vadí, že když se mluví o trancu, mluví se o prokletym mainstreamu, namísto hledání hudby, která trancem zůstává.. a ikdyž sem doufám rozumnej člověk, tohle jen stěží překousnu, dokud se bude za trance považovat i třeba anthem, analog feel apod, a vrchol trancový hudby budou tyas s above & beyond..
    btw když se mluví o neotrancu, mně přijde, jakože je to kus toho, co zůstalo z trance, obohacenýho o nějaký underground prvky a je to úplně vyřazený z kategorie trancu, přičemž ta část trancu, která je obohacená o nějaký sračky, v ní vesele zůstává a podle ní je posuzovanej celej zbytek škatule.

add budoucnost trancu: budoucnost trancu musí bejt v trancu, jinak bude ještě ve větších sračkách, než je teď :oD

Anonymní uživatel
    Neaktivní

Star_Guitar napsal(a):
    ——————————————————-
    > spaceboss : ano, samozřejmě že na uších, už si do
    > mě rejpli 😀
    > a s tím tvým příspěvkem nesouhlasím, myslím že
    > hudební vkus každýho z nás se postupně nějak
    > vyvíjí, viz příspěvky od Freezera a spol 😉
    > máš to tady černý na bílým, stačí si to přečíst

já jsem nereagoval na hudební vývoj, to je snad úplně samozřejmé, že se každému postupně nějak utváří hudební vkus ale na to, že andre a pár dalších se tu zřejmě domnívá, že je XMAG (případně já) považuje za nějaké méněcené jen proto, že jsou to tranceři. to jsou bludy.

jinak nevím, proč si myslíte, že XMAG je nebo bude časák pro vyvolené, myslím, že se za poslední dva roky dostal kvalitativně hodně nahoru a monitoruje celou elektronickou scénu dost objektivně. a pokud někdo není spokojený s tím, jak se tam píše o tranceu, má možnost se zapojit do vytváření časopisu. ta výzva ze strany XMAGu tady padla.

Anonymní uživatel
    Neaktivní

deivis napsal(a):
    ——————————————————-
    > Autor: spaceboss (IP zapsáno) – ještě že ty už jsi
    > jinde 😀

konečně na to někdo kápnul 😉

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 136. až 150. (celkem z 312)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.