Úvod › Fóra › Trance Diskuse › XMAG #96
- Toto téma obsahuje celkem 300 odpovědí. Do diskuze (41 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel
K1aptcha a poslední změna proběhla před 16 roky a 10 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
22. 10. 2007 v 13:20 #44435
vyrys
ČlenAndrews: zrejme se dnes vetsina medii bez senzaci neobejde, uz ten nazev je vic nez senzacni…
A resit pana Blehu nema cenu resit uz vubec
22. 10. 2007 v 13:13 #44434Anonymní uživatel
NeaktivníVyrysu, teď jsem nad tím taky přemýšlel a ještě víc mi došla celá ta absurdita. Proč vůbec styly takhle porovnávat (ještě navíc tendenčně), jaký to má smysl? Zvýší to prodejnost, bude se o XMagu mluvit? Pak ať si ale nechají tyhle nábožné kecy o undergroundu, kážou vodu a pijou víno.
Proč neinformovat o stylu samotném? Napsat něco zajímavého o aktualitách v něm a přidat tipy, kde takovou hudbu najít. Takhle to udělali pár čísel zpátky třeba o dubstepu a bylo to naprosto ok.
Absurdní mi to přijde ještě víc, když si vzpomenu na Summer Of Love, na kterém Bleha nazval tranceové pódium Nu-trance stage a obsadil tam Schulze, Marca V nebo Sana. Je to jenom další důkaz toho, jak se s tímhle pojmem operuje ve zdejších kruzích a používá se naprosto účelně tam, kde se právě hodí. Co na tom, že čtenář, případně posluchač může být zmaten (tak je Nu-trance Schulz nebo to je ten ošklivej špatnej trance, o kterým pak píšou v plátku). Hlavně, že to něco prodá.
22. 10. 2007 v 13:12 #44433Anonymní uživatel
NeaktivníSHP napsal(a):
——————————————————-
> Až pojedu příště na nějakou hardcore akci do
> německa, tak tam řeknu gabberům, že u nás nám
> časopis jménem xmag prorokuje s hardcorem –
> nejtvrdší odnoží trancu, velkou budoucnost.
> Uvidíme jak dlouho přežiju :oDTo neprorokuje XMAG, ale Paya, ktery je pod tou tranceovou casti podepsany..
A nespojujte me s tim, co je tam napsano o tranceu. Distancoval jsem se od toho ve chvili, kdy si to Paya přepracoval podle sebe. Urcite nesouhlasim treba s tim, ze je hardcore budoucnost tranceu..
Autori clanku jsou Paya vs. spaceboss, takze pokud mate nejake pripominky k tranceu obracejte se na Payu 😉 Dotazy k neo tranceu vam rad zodpovim B-]
22. 10. 2007 v 12:31 #44432vyrys
Členbtw co tim clankem chcel autor vubec rict? co ho vedlo k tomu, ze si dal tu pracu a vsecko to pekne sepsal? pokud je neotrance takovej ultramega underground, tak proc mel potrebu mu udelat cest v casopice jako je xmag a este ho srovnat s takovou srackou jako je trance? ani bych se nedivil, kdyby autorovi skalni priznivci spis zlamali prsty nez ho pochvalili
22. 10. 2007 v 12:10 #44430vyrys
ČlenAndrews napsal(a):
——————————————————-
Přece
> jenom, jste to vy, kdo si určíte, co budete
> poslouchat a pokud jste s tím spokojení, nemělo by
> vám přečtení opačného nebo dokonce výsměšného
> názoru dělat problém.
>
TLESKAM! kez by se lidi aspon v muzice prestali tupe hnat za tim, co je IN. kez by lidi zacli hudbu poslouchat a prestali nad nou nekonecne badat.22. 10. 2007 v 12:06 #44429LIT
Člento je hrozná móda tohle slovíčkaření…
Andrewsi místo abys byl rád že ti to pochválim tak v tom hledáš mouchy… nikdo tě tu asi nebude obdivovat že si objevil Ameriku, ale má to hlavu a patu a to se cení, víc sem tim říct nechtěl 😉
22. 10. 2007 v 11:54 #44428Anonymní uživatel
NeaktivníJeště btw:
Chtěl jsem hlavně osvětlit, že neo-trance není nic tak významného a horkého, jak se v tom článku zřejmě prezentuje. Plno lidí tady vůbec netuší, o co jde, tak ne, že bych je od té hudby chtěl úplně odradit, ale spíš aby si nikdo nedělal nějaké zbytečné předsudky, když jde jenom o nový název něčeho, co tu bylo vždycky.
22. 10. 2007 v 11:52 #44427Anonymní uživatel
NeaktivníJen jsem chtěl popsat svůj pocit z toho. Sorry, jestli jsem opakoval něco, co už tu někdo psal.
Já už se zase zanořim, nechci tu prudit.
22. 10. 2007 v 11:39 #44426deivis
ČlenAndrews se nevynořil z mlhy. Andrews tu je stale jen zmenil lokal 😀
22. 10. 2007 v 11:38 #44425LIT
Členhezky sepsané všechno pěkně dokupy… nedá se než souhlasit, ale zas to neni něco co už někdo neřekl nebo si nemyslí… spiš mě překvapuje že se andrews vynořil z mlhy :oD
22. 10. 2007 v 11:31 #44424Anonymní uživatel
NeaktivníMusím říct, že mě XMag nepřekvapuje, a ač mám k tranceu a celé s ním spojené kultuře desítky a stovky výhrad a ten tzv. neo-trance patří naopak více méně mezi moje favority, nepovažuju takové články za šťastné a ani profesionální.
Stačí začít vůbec u maličko pochybného pojmu ‚neo-trance‘. Tahle škatulka se skutečně někdy běhěm minulého roku objevila a prosvištěla skrz taneční komunitu a výsledkem možná bylo šílené zaujetí některých žurnalistů po novém horkém trendu, který by šel prodat, ale v hudební sféře, řekněme si upřímně, nejde o nic tak zásadního, aby stálo za to vymýšlet nový subžánr. Je to totiž víceméně recyklát toho, co bylo moderní kdysi a toho, co je moderní dnes a ačkoli je výsledek celkem zajímavý, ve světě by takovou hudbu většina lidí zařadila buď pod čím dál nepřesnější a bezvýznamnější pojmy minimal, electro nebo nejlépe někam mezi. Sám jsem byl svědkem toho, když nedávno označil někdo na rave.cz Fairmont za ‚electro minimal‘, přičemž XMag by tohoto producenta strčil ihned pod nu-trance, jelikož se jedná o stáj Border Community. Otázka je proč?
Odpověď se zdá být docela na snadě a není mi úplně příjemná. Skutečně to vypadá, že se tu za každou cenu hledá něco, COKOLI, co by se mohlo postavit jako alternativa k té candy raver trance kultuře, která lidem v redakci a vůbec plno lidem po celém světě leží v žaludku jako něco, co by radši odstrčili stranou od zbytku taneční hudby, aby si od toho nezašpinili ruce. Bohužel, takové je postavení tranceu. Trance je panák, do kterého si všichni ti undergroundoví technaři můžou kopnout, kterému se můžou vysmát, protože sladké hlásky zpívající o jednorožcích běhajících mezi zámky v oblacích jsou tak snadný cíl. Trance je někde na křižovatce mezi diskotékou a klubem, je fackovacím panákem mezi oběma stranami a jeho příznivcům, zdá se, nezbývá nic jiného, než sebrat veškerou svou disciplínu a takovými názory se nezabývat. Přece jenom, jste to vy, kdo si určíte, co budete poslouchat a pokud jste s tím spokojení, nemělo by vám přečtení opačného nebo dokonce výsměšného názoru dělat problém.
XMag se o to tak trochu snaží. Zoufale hledá nové slovíčko, které se na krátkou dobu uchytilo v povědomí komunity a prosvištělo v magazínech, ale jak se zdá s odstupem času, nebude mít tak dlouhého trvání, jak možná někteří předpokládali. Je to samoúčelná onanie nad něčím, co se tváří jako ‚nové‘, tím, že to používá předponu nu-neo a tím se stává ideálním ‚hustě undergroundovým‘ protipólem pro srovnání tranceu s ostatní serióznější hudbou. Je to bezostyšné tlačení něčeho, co je cool, něčeho, co by teď měli poslouchat všichni, aby byli in. Je to berlička, se kterou se dá mlátit trance. To mají podpořit tvrzení, že v oblasti ‚nu-tranceu‘ se dnes tvoří ta nejoriginálnější tvorba pod sluncem, což jsou hyperboly, které nemají se skutečností mnoho společeného (stačí porovnat s dubstepem a je jasné, kdo v tomhle srovnání bledne). Tady nejde o pravý underground, jde o to něco prosazovat a něco tlačit.
Proto mi tahle snaha není sympatická. Je to takové nešťastně podané elitářství, které jedním dechem kritizuje vyšamponovanou a umělým marketingem poznamenanou trance kulturu a zároveň tím samým postupem prosazuje nový, více cool trend. Nikdo rozumný si z takového vtloukání do hlavy nebude nic dělat. Každý si najde tu svoji hudbu sám a kdo bude mít potřebu něčeho jiného než toho, co se mu teď dostává, sám se k tomu dopracuje. Je to velmi utopická představa, ale mnohem radši bych byl, aby časopisy a magazíny kvalitní hudbu podporovaly zdravou cestou a spíše učily čtenáře aktivnímu přístupu k hudbě než k pasivnímu vstřebávání trendů, které určí někdo z hůry. To ale bohužel není jejich role.
22. 10. 2007 v 10:24 #44422Hustey
Člentotalne kakam na nejake alese blehy a xmagy. zbytecne si tim kazit naladu nema cenu.
Dobenbeck – Please Don’t Go (Chris Reece remix) FOR THE VICTORY!
22. 10. 2007 v 9:18 #44421SHP
ČlenAž pojedu příště na nějakou hardcore akci do německa, tak tam řeknu gabberům, že u nás nám časopis jménem xmag prorokuje s hardcorem – nejtvrdší odnoží trancu, velkou budoucnost. Uvidíme jak dlouho přežiju :oD
22. 10. 2007 v 8:22 #44419andre
ČlenSpaceboss sem taky před lety chodíval a přispíval, než začal na trance jen plivat…. ale příjde mi to fakt ubohé – „když neposloucháš to, co já, tak jsi debil“ – sb to ve článcích jen naznačuje, zato aleš bleha to řekne přímo na plné kule…. ale hlavně že sem trance na SoL vozí…. to je hodně silné kafe…. něco ve stylu „přivezu ty debily, abych měl pořádný prachy“… mno, síla….
nevím kdo je tady „xmag“, ale bleha to zřejmě nebude, ptže to by urážky hned přišly…. takže že by sám šéf xmagu pavel čejka? ale to je fuk, hlavně že se snaží komunikovat…. bohužel to vypadá,že se mu nelíbí,že se nám tady většinou xmag nelíbí, tak že by to začlo být zpochybňování diskuzí? jasně,to co píše,může být pravda, ale v tomto případě se mi to nezdá… určitě tady nikdo nechce, aby se v xmagu psalo, jaký je armin borec, ale zas ne dělat z něj blbce…. :-!
Když to vemu do důsledku – kdybych měl napsat něco o třeba minimalu, tak si o něm nebudu myslet nic pozitivního, ptže mokré kalhotky z něho rozhodně nemám, ale na druhou stranu – proč bych měl o něm psát, když mu nerozumím, tak bych to nechal někomu objektivnějšímu,kdo v tom víc jede… Takhle to vyznívá, že Xmag chce mít v sobě za každou cenu trance,tak to nechá psát antitrance fans…. Pak to vyzní takhle, takže není divu, že to takhle jak tahle diskuze celé dopadá…21. 10. 2007 v 20:34 #44413Fox Mulder
Člen2 deivis:
Kdepak!! Nazapomněl jsem vůbec nic dopsat! Dával jsem si záležet, aby tam bylo opravdu všechno a bylo to přesně ve znění, jakym to bylo vytisknuto, zkrátka aby můj přepis byl identický s originálem v Xmagu. Kontroloval jsem to několikrát… -
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.